Jabłko.
Owoc ten powinien znaleźć się na pierwszym miejscu listy
twoich przysmaków. Zawsze, gdy poczujesz, że musisz zjeść coś słodkiego,
sięgnij po soczyste jabłko! Znajdująca się w nim fruktoza to naturalny
cukier, który zaspokoi potrzebę na słodycze. Przy okazji delektowania się
pysznym smakiem, dostarczysz organizmowi wiele cennych składników, które mają
duży wpływ na twoją figurę! W jabłkach znajdują się m.in. kwasy
organiczne, które pobudzają pracę przewodu pokarmowego, zwiększając wydzielanie
soków trawiennych. Z kolei witaminy A, B1, B2, C i PP przyśpieszają
spalanie tłuszczów. Pektyny natomiast wspomagają pracę jelit i oczyszczają
organizm z toksyn.
Imbirowe słodkości: Miej je zawsze pod ręką
Skończyłaś obiad i organizm domaga się deseru? Zjedz 5
plasterków kandyzowanego imbiru. Intensywny aromat i ostry smak
zminimalizują ochotę na słodycze.
Celebruj każdy posiłek, nie spiesz się
Podczas jedzenia starannie przeżuwaj każdy kęs. Dzięki temu
wydziela się leptyna - hormon zmniejszający łaknienie. Lepiej też się nasycisz,
nie będziesz miała potrzeby dojadania, a tym samym łatwiej będzie ci
zrezygnować ze słodkości.
Lody czekoladowe: Tego sobie nie odmawiaj!
Niewiarygodne? A jednak! Mała porcja lodów
czekoladowych dziennie może być twoim sprzymierzeńcem w walce
z niepohamowanym apetytem! Jak to działa? Otóż po słodycze często sięgamy
pod wpływem stresu i silnych emocji. Tymczasem lody czekoladowe zawierają
teobrominę i tryptofan, które pobudzają wydzielanie tzw. hormonów
szczęścia. Co jeszcze przemawia za lodami? Im zimniejsze danie, tym mniej go
zjadasz!
Kwaśne smaki: Pokonaj łaknienie w mig.
Choć wydaje się to dziwne, ochotę na słodki smak możesz
zaspokoić... kwaśnym! Cierpki sok cytrynowy, porzeczkowy, wiśniowy, żurawinowy
albo choćby kilka plasterków kiwi sprawią, że szybko zapomnisz o potrzebie
zjedzenia czekoladki albo cukierka. Kwaskowe owoce poza tym zawierają potas,
wapń i magnez, które odtruwają organizm. Jedzone regularnie ułatwią ci
odzwyczajenie się od słodkości... na zawsze!
Siemię lniane .
Bardzo wartościowe nasiona lnu zawierają cynk, który
reguluje uczucie sytości i zapobiega wilczemu apetytowi na słodycze.
Łyżeczkę zmielonych nasion lnu możesz dodawać do każdego posiłku. Na śniadanie
- do mleka oraz jogurtów, na obiad - do zup i sosów, a na kolację -
np. do ciasta naleśnikowego.
Zapachy dla łasucha: Otocz się... kwiatami
Zdarza się, że po słodycze sięgasz skuszona... ich zapachem?
Tak reaguje mózg! Pod wpływem aromatów kojarzonych z jedzeniem zwiększa
się wydzielanie soków trawiennych i zaostrza apetyt. Zamiast więc kadzidełek
i kosmetyków o zapachu np. owoców, czekolady, migdałów, wybieraj
aromaty kwiatowe, leśne, morskie.
Chrom, twój obrońca.
Gdy go brakuje, trudno jest utrzymać stały poziom glukozy we
krwi. Wtedy odczuwamy potrzebę sięgnięcia po coś słodkiego. Bardzo dużo chromu
zawierają drożdże! Zrób więc łatwy koktajl: 1/4 łyżeczki drożdży rozpuść
w 1/2 szkl. gorącego mleka.
Koniecznie wyjdź na słońce!
Naukowcy z Francji opublikowali ostatnio wyniki badań,
z których wynika, że na zmniejszenie apetytu na słodkie produkty wpływa
silne światło. To doskonała wiadomość na początku wiosny! Według ekspertów
zadziała choćby krótki spacer w słoneczny dzień.
Dwa magiczne gesty.
Czujesz, że pomiędzy posiłkami dopada cię głód? Kusi cię
kawałek ciasta? Jeśli nie masz pod ręką zdrowych zamienników, o których
pisaliśmy wcześniej, ratuj się inaczej! Potrzyj palcami oba skrzydełka nosa
oraz płatki uszu. Apetyt się zmniejszy, bo te miejsca na ciele regulują
łaknienie.
Bardzo przydatny post, nie wiedziałam, że nos i uszy regulują łaknienie, teraz będę to stosować! :)
OdpowiedzUsuń:))
Usuń